Een vreemde

Publiceerdatum: 1 februari 2017

“Aan het eind van de liefde, dan vind je een vreemde”, zong Robert Long. Is het nou de tekst die me met weemoed raakt of is het de mooie manier waarop het gezongen wordt? Na een intense tijd vol zoveel herkenning werd die ander toch - uiteindelijk - een vreemde. Ik herinner me ze weer, mijn oude liefdes, waarvan ik dacht dat ze voor het leven waren. “Een vreemde mevrouw of een vreemde meneer”, zo gaat het lied verder. Ik stel me voor hoe vreemd ik ze vind, die mensen die ik ooit zo liefdevol in mijn hart sloot. Niet meer onze weg samen - sporen nalatend - maar weer je eigen weg. The truth is in the eye of the beholder. Het is maar door welke bril je het bekijkt. En ieder mens doet toch ergens z’n best voor. Daar geloof ik in.

Herr Q.
Die individuele waarheid vormt de inspiratie voor mijn werk. Als ik een karakter neerzet, dan geloof ik in datgene waar dat karakter z’n best voor doet. Vanuit dat perspectief probeer ik me voor te stellen wie ik ben en hoe ik in die situatie terecht ben gekomen. Maar in wezen ben ik het zelf, geprojecteerd in de situatie van die fictieve persoon. Een fictieve brug naar een situatie die ik wil meemaken, in de hoedanigheid van die ander. Zo ‘ben’ ik verschillende personen die in mij ‘voortleven’ en in optredens en video’s te zien zijn. Kijk maar op jerrysspecial.nl.

Voor de opening op 9 februari 2017 in Tetem komt een nieuw figuur op de planken: Herr Q. Deze man is innemend, amicaal en hartelijk maar heeft geen gezicht. Dat maakt hem afstandelijk en zelfs een beetje eng. Herr Q. is de verpersoonlijking van de innerlijke stem die je hoort als je nadenkt. De vragende deelnemer en de quizmaster van het spel. Maar het is ook een mens zoals u en ik. Geen verzinsel zonder herkomst. Herr Q. is een man die ervan overtuigd is dat hij anderen kan aanvoelen als zijn ex-geliefden. Maar tegelijkertijd heeft hij geen fysiek gezicht. Want hij houdt zijn ‘gave’ door anoniem te blijven. Een roze morphsuit omhult zijn lichaam van top tot teen. Naakt en toch aangekleed. Herr Q. stelt vragen die men in zichzelf moet stellen om het antwoord te weten.

Verbinding
Living together with strangers. Het is één van de programmalijnen van Tetem, waarbij de aanname geldt dat mensen in een stad leven met en tussen vreemden. Vreemden waarvan je probeert te begrijpen wie ze zijn en wat ze beweegt. Hoe wezenlijk zijn we verbonden met elkaar en onze geliefden? Hoe vergankelijk zijn die banden? Hoe essentieel is die verbinding tussen ons allen, dat wat ons mensen maakt? In mijn performance probeer ik die verbinding te herontdekken. Ik ontmoet jullie graag op 9 februari om 17:00 uur bij Tetem.

~ geschreven door Jerry

Vorige blogs

2017: Verdieping en Verbinding

Tetem wil betekenisvolle tentoonstellingen maken, voor zowel publiek als kunstenaars. Met ingang van het nieuwe jaar gaan we onze tentoonstellingen binnen twee programmalijnen programmeren: Living together with Strangers en Driving technology. Living together with Strangers gaat over het gegeven dat het leven in steden per definitie een leven met en tussen vreemden is. De vreemdeling roept angst op, maar is […]

Ik behoef dus ik ben

Hoe zou onze wereld eruit zien als we beter met onze gevoelens overweg zouden kunnen? En dan vooral met de negatieve gevoelens? Ons culturele erfgoed heeft ons echter niet geleerd deze gevoelens te observeren, te doorgronden. We willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. We leggen de verantwoordelijkheid maar al te graag bij een situatie of bij een ander […]
Mastodon