Without You There’s No Me

Publiceerdatum: 29 november 2017
Als je niet de mensen had ontmoet die je tot nu toe hebt ontmoet, niet de plekken had gezien die je tot nu toe zag, was je dan dezelfde mens? Waar je vandaan komt en hoe je bent opgevoed vormt je tot wie je vandaag de dag bent. Al lijkt alles nog zo individueel, voor een belangrijk deel ben je een product van je omgeving. Maar hoe groot is dit deel? Hoeveel invloed heeft je omgeving en familie op jou als individu? Hier gaat de serie ‘Without You There’s No Me’ over, die van 30 november t/m zondag 28 januari te zien is bij Tetem. In deze serie ga ik op zoek naar welke invloed opa’s, oma’s, ouders en kinderen op elkaar hebben.

Talent & Development Program
Bij Tetem volg ik het Talent & Development Program, een tweejarig professionaliseringstraject. Ik heb meegelopen met de voorbereidingen voor de tentoonstelling Silent Majority. Daar heb ik veel van geleerd en ook de moed gekregen om zelf een expositie op te zetten in de foyer bij Tetem. Het Talent & Development Program heeft me het afgelopen half jaar al veel inzichten gegeven. Als beginnend kunstenaar kom je erachter dat er veel meer bij het beroep van kunstenaar komt kijken dan enkel en alleen nieuw werk maken. Tetem begeleidt je hierin en geeft hulp op maat. Een grote aanrader voor beginnende kunstenaars, je kunt je nog aanmelden tot 1 januari 2018.

Binnen het Talent & Development Program krijg je de kans om via een strippenkaart medewerkers van Tetem te spreken. Zij kunnen je helpen in je creatieve proces, maar ook op het gebied van o.a. marketing en ondernemerschap. Door de strippenkaart te gebruiken werd het mij duidelijk dat ik graag een serie wilde maken die zou gaan over de huidige maatschappij, waarin steeds meer culturen naast en met elkaar samenleven. Met hulp van Tetem ben ik op zoek gegaan naar drie gezinnen waarin verschillende culturen versmelten. Ik ben met deze gezinnen in gesprek gegaan over wat hun gebruiken zijn. Wat maken ze mee, wat typeert hen als gezin? Het vertelde heb ik verwerkt in tekeningen en wandkleden.

Nieuwsgierigheid
In mijn werk houd ik me bezig met de huidige maatschappij; met name met de wijze waarop we met elkaar omgaan. Discussies worden in alle hevigheid gevoerd en meningen liggen ogenschijnlijk mijlenver uit elkaar. Op tal van onderwerpen lijken er verschillende kampen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Zouden de verschillen niet wat minder worden, wanneer we meer moeite doen om elkaar écht te horen? Door oprechte nieuwsgierigheid in die ander? Waarom vind jij wat je vindt? Vaak zijn dingen beter te begrijpen als iemand de tijd en aandacht krijgt het uit te leggen. Dan blijken onze verschillen misschien helemaal niet zo ‘erg’ te zijn, maar juist een verrijking.

~ geschreven door Esmay Groot Koerkamp

Esmay Groot Koerkamp is een van de kunstenaars die het professionaliseringstraject ‘Talent & Development Program’ bij Tetem volgt.

Vorige blogs

How to start a revolution? Hoe grijp je in? Revolte bij ArtEZ

Wat doe je als er van alles om je heen gebeurt waar je het niet mee eens bent en je in zou willen grijpen? De samenleving is complex en de problemen komen dichtbij. Denk aan de vluchtelingenopvang die veel protest oproept uit angst voor vreemden, maar ook de milieuproblematiek waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, problemen in de zorg, verrechtsing […]

Soms zie je een beeld en dan denk je: dit vertelt alles!

Documentair fotograaf Henk Wildschut fotografeerde sinds 2005 de vluchtelingensituatie van duizenden migranten in havenstad Calais, die de hoop koesterden om naar Engeland over te steken. Op 11 oktober gaf Wildschut in de foyer van Tetem een lezing over zijn fascinatie voor Calais en zijn omvangrijke fotoproject. Hutten in het bos vertellen verhaal “Mensen die een droom hadden over een beter leven, leefden […]