Volg TETEM

Volg TETEM op Facebook Volg TETEM op LinkedIn Volg TETEM op Twitter Volg TETEM via RSS

Nu bij TETEM

WHAT WALLS WANT

5 mei t/m 19 juni 2016
What Walls Want TETEM kunstruimte - fotograaf Christina Bakuchava

OPEN CALL MULTI SOLO: THE RHYTHM PAINTER

11 mei t/m 3 juni 2016

PLAATS DELICT

12 mei t/m 19 juni 2016
Woonkamer - foto Hanna Jansen

SUPER HERO

13 mei t/m 19 juni 2016
Tomoko Hasuwa - Runner videostill

Binnenkort bij TETEM

MAKER FESTIVAL TWENTE 2016

28 t/m 29 mei 2016
Impressie makers MFT 2016

AKI FINALS 2016

24 juni t/m 17 juli 2016
AKI Finals 2015 medialab - foto Christina Bakuchava

THE RHYTHM PAINTER: SHAPE YOUR IDENTITY

14 juli t/m 4 september 2016
The Rhythm Painter - Shape your Identity - Saxion - screenshot

MULTI SOLO: THE RHYTHM PAINTER

14 juli t/m 4 september 2016
Jaap Drupsteen

WUNDERKAMMER 2014

Datum:20 maart tot en met 18 mei 2014
Kunstenaars:Silvia B., Ruben Bellinkx, Anne ten Donkelaar, Franciscus & Franciscus, Anne von Freyburg, Anouk Griffioen, Mitsy Groenendijk, Koen Hauser, HEYNIEK, Idiots, Annegret Kellner, Jeroen Kuster, Cedric Laquieze, Léon van Opstal, Berndnaut Smilde, TBD en Riette Wanders. Screening: Melvin the mini Machine ism HEYHEYHEY
Locatie:TETEM kunstruimte
Opening:20 maart 2014 om 17:00 uur

Klik hier voor een beeldimpressie van Wunderkammer 2014

Rariteitenkabinetten hebben mensen al eeuwenlang gefascineerd met hun wonderlijke collecties van allerlei objecten en curiosa uit de hele wereld. De tentoonstelling Wunderkammer 2014 in TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse interpretatie van het rariteitenkabinet door het samenbrengen van kunstenaars die met hun werken wonderlijke werelden creëren; van fabelachtige diersoorten en zelfgemaakte wolken tot betoverende maskers en mechanische insecten. Het is een gevarieerde collectie van beelden, tekeningen, gravuren, foto’s, schilderijen en installaties die de sfeer van het mysterieuze curiositeitenkabinet oproepen. Met: Silvia B., Ruben Bellinkx, Anne ten Donkelaar, Franciscus & Franciscus, Anne von Freyburg, Anouk Griffioen, Mitsy Groenendijk, Koen Hauser, HEYNIEK, Idiots, Annegret Kellner, Jeroen Kuster, Cedric Laquieze, Léon van Opstal, Berndnaut Smilde, TBD en Riette Wanders. In de screening ruimte wordt Melvin the mini Machine vertoond ism HEYHEYHEY.

Wunderkammer
Wunderkammer – of kunst- en rariteitenkabinetten – die tijdens de Renaissance in Europa zijn opgedoken, kunnen worden gezien als de voorlopers van musea voor kunst- en natuurgeschiedenis. Het waren verzamelaarskamers met allerlei curiositeiten, met een uitgesproken voorkeur voor het vreemde en het ongeziene. Opgezette dieren, zeldzame insecten, geraamtes of planten en allerlei exotische voorwerpen behoorden tot deze gevarieerde en fascinerende collecties. Collecties die geïnspireerd waren door de natuur, alchemie, reizen en nieuwe ontdekkingen. De rariteitenkabinetten speelden een fundamentele rol in het systematiseren van kennis en de ontwikkeling van de moderne wetenschap. Het concept was vooral populair in de 17e en 18e eeuw. De populariteit van het kunst- en rariteitenkabinet had te maken met het toenemend contact met exotische, tropische oorden na 1600, interesse voor planten en (fabel)dieren die wel of niet in bijbel voorkwamen. De verzameling werd aangevuld met voorwerpen, zoals Romeinse munten, (klassieke of renaissance) auteurs die de bestaande kennis, natuurlijke historie, maar ook alchemie hadden beschreven.

O'Hanlons Helden
Wunderkammer 2014 in TETEM kunstruimte sluit aan bij de expositie 'O'Hanlons Helden’ in het tegenover gelegen museum TwentseWelle. In de gelijknamige en bekroonde tv-serie van de VPRO treedt auteur en avonturier Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn negentiende-eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. De expositie in TwentseWelle is een ontdekkingstocht door 14 Wunderkammern van O’Hanlon’s helden.
Voor meer informatie en de activiteiten zie O'Hanlons Helden.

Educatief programma
Bij de tentoonstellingen worden ‘Helden, Tijdreizigers en Expeditie’ workshops gegeven voor Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs ontwikkeld door TETEM kunstruimte. De workshops worden gegeven in museum TwentseWelle en TETEM. Kijk voor meer informatie op onze educatie pagina voor het Onderwijs.

Roombeek Cultuurpark
TETEM kunstruimte ligt in Roombeek Cultuurpark: een cluster van culturele instellingen in de uit de as verrezen wijk Roombeek in Enschede. De twee tentoonstellingen in onze zusterinstellingen, TwentseWelle en Rijksmuseum Twente, kunnen goed gecombineerd worden met een bezoek aan de Wunderkammer 2014. In museum TwentseWelle de tentoonstelling O'Hanlons Helden. En in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen, waarbij het werk uit de tweede helft van de jaren zeventig van de Antwerpse kunstenaar, theatermaker en erkend enfant terrible Jan Fabre, samen wordt gebracht in een overzichtstentoonstelling. Drie prachtige tentoonstellingen op loopafstand van elkaar gelegen in Roombeek Cultuurpark.

De tentoonstelling Wunderkammer 2014 werd geopend met de BitterZoete en ietwat Macabere verschijningen van Medusa. Dezelfde avond opende ook de medialab tentoonstelling AKI Electrique.

Curator / samenstelling: Ella Buzo