Interview met Stelarc in U-Today

Interview met Stelarc in U-Today

Geplaatst in: In de media | 0

Stelarc werd geïnterviewd voor de universiteitskrant U-Today over zijn tentoonstelling StickMan in Tetem en lezing in DesignLab van de UT:

Stelarc is a world famous artist and a legend in his own right. For decades he’s been pushing the limits of a human body. He swallowed a ‘Stomach Sculpture’ that could have killed him. He grew a third ear on his arm. Now he is in Enschede and will give a talk at the UT tomorrow.

Lees verder

De toekomst: durf te dromen

De toekomst: durf te dromen

Geplaatst in: Nieuws | 0

Franky’s Supermarket
Met een groep leerlingen loop ik door de nieuwe tentoonstelling ‘Frankenstein’ in Museum TwentseWelle. We zijn aangekomen bij de installatie ‘Franky’s supermarket’. Dit is de supermarkt van de toekomst, waar je kunt shoppen voor nieuwe lichaamsdelen. De leerlingen hebben even rondgekeken. “Wie kan er iets vertellen over wat je zojuist hebt gezien?” vraag ik. Een beetje giechelig vertellen een paar meisjes over de tongen die ze hebben zien liggen; met eentje kan je praten als Mister Bean, met een andere kan je alle talen van de wereld spreken en met een derde tong kun je nieuwe smaken proeven. “En wie denkt dat dit ooit werkelijkheid gaat worden?” Geen enkele hand gaat omhoog. “En stel je nu eens voor: het is honderd jaar geleden, 1918 dus. Ik sta met jullie in een museum en laat jullie een model zien van een klein helikoptertje met 4 propellers aan de bovenkant. Er hangt een sensor onder het apparaat waarmee de locatie wordt bepaald. Het helikoptertje is op afstand bestuurbaar, kan pakketjes bezorgen en kan zelfs helpen in de landbouw of bij reddingsacties.” “Maar mevrouw, dat is toch gewoon een drone?” Ik wacht even met antwoorden en laat de leerlingen nadenken. “Precies. En denk jij dat ze honderd jaar geleden jou hadden geloofd dat zoiets echt kon?”

Frankenstein, Stelarc en het Maker Festival Twente
Als docent en ontwikkelaar bij Roombeek Cultuurpark Educatie droom ik maar al te graag mee met de leerlingen. Kunst, wetenschap en technologie van de toekomst, worden straks voor hen realiteit. De komende maanden is er weer van alles te zien en te beleven op dit gebied. De Frankenstein tentoonstelling bij de TwentseWelle laat leerlingen nadenken over vragen als: zouden robots ooit onze wereld kunnen overnemen? Of versmelten we juist met ze, en worden we samen een betere soort? En heeft die technologie ook nadelen?

Bij Tetem is vanaf 17 mei StickMan te zien van kunstenaar Stelarc. Hij gaat verder met robotica en kunstmatige intelligentie; mens en machine worden één in zijn exoskelet. Maar wie heeft de controle? Komt er een tijd dat we allemaal zo’n skelet hebben om ons in voort te bewegen? De workshop die ik heb ontwikkeld voor de middenbouw van de basisschool laat kinderen zelf een exoskelet ontwerpen, waarin ze zichzelf kunnen fotoshoppen. Leerlingen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2 kunnen in de workshop ‘De rijdende Robot’ zelf een echt robotje programmeren.

Tot slot kan iedereen sfeer komen proeven, ontdekken en dromen op het Maker Festival Twente op 26 en 27 mei. De nieuwste ontdekkingen van makers zijn dan te zien en te beleven! Zie ik je daar?

~ Geschreven door Doremiek Lamain, docent en ontwikkelaar bij Roombeek Cultuurpark Educatie.

TV interview met Stelarc voor RTV Oost

TV interview met Stelarc voor RTV Oost

Geplaatst in: In de media | 0

Stelarc werd geinterviewd door RTV Oost over zijn installatie StickMan en de nieuwe interface de mini StickMan die speciaal voor de tentoonstelling in Tetem is gemaakt. Speciaal voor RTV Oost kijkers gaf Stelarc ook een performance van StickMan:

Hij draagt een derde oor waarop iedereen binnenkort kan inloggen om te horen wat zijn oor hoort. De Australische kunstenaar Stelarc probeert een brug te slaan tussen het verouderde menselijk lichaam en complexe technologieën. En hij is in Enschede. De man is inmiddels 72 jaar oud en hij experimenteert al sinds de vroege jaren tachtig met zijn lichaam. Acht skeletten heeft ie intussen gebouwd, waarop hij zichzelf kan vastsnoeren om de besturing van zijn lichaam over te laten aan bezoekers. Het lijkt een futuristisch gegeven dat anderen via internet de controle over je lichaam hebben maar voor Stelarc is het inmiddels doodnormaal.

Klik hier om de video te bekijken

StickMan: De mens van morgen vandaag in Tetem

StickMan: De mens van morgen vandaag in Tetem

Geplaatst in: In de media | 0

Een mooie aankondiging in Huis aan Huis Enschede:

StickMan, een creatie van de Australische performancekunstenaar Stelarc, is vanaf dit weekend te zien in Tetem. De komende dagen zijn er verschillende mogelijkheden om Stickman in actie te zien. Stelarc, in 1964 geboren op Cyprus als Stelios Arcadiou, geldt als pionier op het gebied van versmelting van het menselijk lichaam met technologie en robotica. Zijn exoskelet StickMan is voor het eerst te zien in Europa. Een kleinere versie daarvan, waarmee bezoekers het grote exoskelet kunnen besturen, is speciaal voor de tentoonstelling in Tetem gemaakt. Tijdens zijn bezoek in Enschede organiseert Tetem in samenwerking met partners uit de stad een aantal evenementen met Stelarc. Op zondag 27 mei tijdens het Maker Festival Twente geeft Stelarc een vijf uur durende interactieve performance van StickMan.

Lees verder

1 2 3 4 78