Twentse Maakplaatsen in de maak

Publiceerdatum: 18 oktober 2018

Vanaf september ben ik projectleider voor de Twentse Maakplaatsen. Ik stapte in een proces dat pas sinds korte tijd in gang is gezet, maar nu al in volle vaart!

Tetem heeft gezien dat er landelijk veel aandacht is voor techniek en maken. De overheid wil jonge mensen meer én eerder in contact brengen met techniek. Tegelijkertijd zie je dat de technologisering van de samenleving een andere rol vraagt van maatschappelijke en culturele partners. Vanuit dit gegeven is het idee ontstaan van de Twentse Maakplaatsen. Er is een breed workshopaanbod ontwikkeld op het gebied van techniek dat in Twente z’n weg vindt.

In aanloop naar de zomer is al heel veel werk verricht om een Zomerprogramma te kunnen aanbieden: er is een pakket aan workshops gemaakt met lesbeschrijvingen en de bijbehorende techniek. Ik weet nog dat ik aan het begin van de zomer Tetem binnenliep en er druk werd gewerkt (lees ook: geworsteld) aan het onder de knie krijgen van de Protopiper… Maar ook deze workshop zit ondertussen in ons aanbod:)

Als paddenstoelen
Op 28 september was ik met Tetem op de Fablearn Conferentie in Eindhoven. In het oude Klokgebouw van Philips werd een breed programma gepresenteerd rondom maakculturen, makers en uitvinders. Het was een bijenkorf vol activiteit waarin allerlei technieken en nieuwe snufjes werden getoond. Tetem stond ook op de ‘fair’, met het Makers Festival Twente en de Twentse Maakplaatsen! Er blijken al veel maakplaatsen te zijn in Nederland, maar de aanpak verschilt nogal. Sommige organisaties leiden medewerkers op tot fulltime maakplaats coach en richten ruimtes in voorzien van alle apparatuur. Een andere organisatie had gekozen voor complete les/workshopboxen die organisaties kunnen huren. Ik zag een mooie oplossing om creatief om te gaan met apparatuur; op wielen zodat elke ruimte omgetoverd kon worden tot een Maakplaats.

Slimme oplossing
De vele initiatieven lieten me ook iets anders inzien: met geld kun je veel bereiken, maar hoe lang is dat geld beschikbaar en te behouden? Tetem heeft met het opzetten van de Twentse Maakplaatsen – in coproductie met ROC van Twente en Universiteit Twente – slim gedacht. We gaan uit van het principe dat apparatuur en kennis wordt gedeeld. We trainen vrijwilligers van bibliotheken, musea, fablabs en cultuurhuizen om techniekworkshops op eigen locatie te kunnen aanbieden. Materialen en alle benodigde apparatuur reizen rond langs deze partners. Zo delen we kennis én middelen.

Maak méér
Op dit moment zijn we bezig om ook cultuurpartners als musea te betrekken bij de Twentse Maakplaatsen. Een workshop binnen de Maakplaatsen kan dan een aanloop vormen op een bepaalde tentoonstelling, waar ter plekke een verdieping op het onderwerp kan worden geboden. Ook bedrijven haken aan: zij ontwikkelen vanuit hun kennis en middelen workshops die we kunnen opnemen in het aanbod en die eveneens kunnen rondreizen door Twente.

Ik vind het mooi dat de Twentse Maakplaatsen deze nieuwe plek innemen; partijen met elkaar verbindt en samenwerkingen versterkt. Het bruist aardig in Twente, veel nieuwe initiatieven vragen om opgepikt en verbonden te worden. Tetem is de spil in dit verhaal en nog lang niet klaar!

~Anne Tol, Projectleider Twentse Maakplaatsen Tetem Enschede

Vorige blogs

Daar waar je nog nooit geweest bent

Daar waar je nog nooit geweest bent is nieuw, is onbekend. Er is nog geen beeld van en er zijn nog geen woorden voor. Je bent er tenslotte nog nooit geweest. Het maakt niet uit of het fysiek is, een land waar je nog nooit geweest bent, een nieuwe situatie in je verder vertrouwde omgeving. Of in gedachten, op een […]

Stories with a happy ending

De tentoonstelling Walk-in Worlds van de Amerikaanse kunstenaar Abner Preis - van 17 januari t/m 7 april 2019 te zien in Tetem - vormt de krachtige opening van Tetem’s nieuwe programmalijn Walk-in Worlds. Abner is momenteel volop aan het werk met de installaties voor deze tentoonstelling. Tetem zocht hem op en sprak met hem in zijn atelier in Amsterdam. Stories […]