Anders dan de meeste fotografen richt Henk Wildschut zich bewust niet op het in beeld brengen van directe en hartverscheurende persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Toch zijn de vluchtelingen voortdurend en op veelzeggende wijze aanwezig, namelijk via hun pogingen om een thuis te creëren en te overleven. Door de sporen die zij letterlijk trekken in het landschap zijn zij, de ‘onzichtbaren’ die officieel niet bestaan, juist uiterst zichtbaar.

Op woensdagavond 11 oktober geeft Henk Wildschut een lezing over immigratie als belangrijk thema binnen zijn werk en over het ontstaan van het kamp in Calais in het bijzonder. Welke invloed hebben media en journalistiek gehad in onze beeldvorming van het vluchtelingenkamp? En op welke manier heeft Henk Wildschut met zijn fotoserie daarin een tegenwicht proberen te bieden, dat voorbij gaat aan de waan van de dag?

Deze lezing vindt plaats in aanloop naar de tentoonstelling Ville de Calais van Henk Wildschut in Tetem van 26 oktober t/m 26 november 2017 in het kader van Fotomanifestatie Enschede.