Red Follows Yellow Follows Blue Follows Red is een resultaat van het voortdurende onderzoek van Studio Moniker naar groepsgedrag en publieksparticipatie.

In deze performance is de concertzaal het podium en het publiek de acteurs. Elke deelnemer krijgt een koptelefoon en een rode, blauwe of gele cape en wordt gevraagd de instructies te volgen. Deze instructies nodigen de deelnemer uit om over het podium te lopen en op verschillende manieren met anderen te communiceren. Zo wordt bijvoorbeeld deelnemers met een rode cape gevraagd om ‘geel te volgen, maar blauw te vermijden’, terwijl deelnemers met een blauwe cape gevraagd wordt ‘rood te volgen, maar geel te vermijden’. De reacties van de deelnemers op de steeds veranderende instructies leiden tot het constant transformeren van formaties en patronen. Red Follows Yellow Follows Blue Follows Red speelt met de mogelijkheden en de valkuilen van aangestuurd groepsgedrag, de wens om erbij te horen en de behoefte aan individualiteit.

Studio Moniker is een Amsterdamse interactieve designstudio van Luna Maurer & Roel Wouters. In de projecten van Moniker staat het onderzoek naar de sociale effecten van technologie centraal. Hoe wordt technologie gebruikt? Hoe beïnvloedt dit ons dagelijks leven?