Lichamen zijn niet statisch en puur. Ze besmetten elkaar, mengen zich, laten sporen achter en creëren nieuw leven. Lichamen muteren, veranderen en transformeren, het is muteren of sterven! Deze transformaties gebeuren ongemerkt en continue. Ons hormonale lichaam wordt dagelijks verstoord door giftige luchtdeeltjes die we inademen en door de microplastics die we via voedsel binnenkrijgen. Bij iedere aanraking vindt een uitwisseling van miljoenen onzichtbare microben tussen lichamen plaats. De vraag is dan ook: hoe te leven als de xenomutaties (xeno = vreemd) die we nu eenmaal zijn? Hoe veranderen aannames over onszelf wanneer we geconfronteerd worden met de onophoudelijke transformatieve relaties van onze eigen lichamen?

Muterende lichamen vereisen een andere gevoeligheid en een herdefiniëring van datgene dat we als een levend lichaam beschouwen. In de tentoonstelling Xenobodies in mutation onderzoeken de kunstenaars Sonja Bäumel, Mary Maggic en Špela Petrič de verschillende betekenissen van onze xenobodies. Welke implicaties hebben muterende lichamen op onze voortplanting, seks en geslacht? Wat betekent de continue uitwisseling van microben tussen menselijke en niet-menselijke lichamen, voor onszelf en de natuur? En wat gebeurt er als de muterende lichamen met de technologie versmelten? We zijn altijd al xeno geweest, de uitdaging ligt in hoe we over onze muterende lichamen moeten denken, en hoe we ermee kunnen leven en werken.

Xenobodies in mutation is samengesteld door curator Agnieszka Anna Wołodźko. De tentoonstelling sluit aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology en is onderdeel van GOGBOT 2019.

Exploring-Lab: Bioplastic maken
Ons lichaam wordt ongemerkt volgestopt met microplastics uit onder andere voedingsmiddelen. Kan bioplastic hierin verschil maken? Ga in aansluiting op de tentoonstelling Xenobodies in mutation ‘aan de kook’ met natuurlijke materialen. Vermeng en verwarm diverse ingrediënten in een pannetje, kies een kleur en laat de ontstane massa drogen. Wat je krijgt is echt plastic, maar op natuurlijke basis én afbreekbaar. Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30-16.30.

Educatieprogramma
Binnen het onderwijsprogramma van Xenobodies in mutation onderzoeken leerlingen van het primair (PO groep 7/8) en voortgezet (VO onderbouw) onderwijs onze relatie met de natuur, technologie en de materialen die we uitvinden. Hoe verandert ons lichaam door microplastics in ons eten en drinken? Hoe laten kunstenaars deze verandering zien? De leerlingen bekijken de tentoonstelling en gaan zélf bioplastic van natuurlijke grondstoffen maken. De workshops zijn ontwikkeld door Tetem binnen het Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) programma en zijn te boeken via de website van RCE.